A túl lassú sem jó, a túl gyors sem, akkor most mit tegyek?

Szülők sokasága irigykedik más édesanyákra és az ő gyermekükre, aki 10 hónaposan már önállóan járva sétálja körbe a játszóteret. És ennél sokkal hamarabb találkozunk már ezzel a „az én gyerekem sajnos még nem tart itt a mozgásfejlődésben” jelenséggel, aminek hatására sajnos a szülők elfelejtik megélni és kiélvezni a gyermekük aktuális fejlettségi szintjével járó csodálatos időszakokat – hiszen az örök pánik és hasonlítgatás sokaknál beárnyékolja az első éveket.

A mozgásfejlődéssel kapcsolatban sosem konkrét életkort szoktunk megadni az adott mérföldkövek elérésére. Sokkal inkább tól-ig határokkal igyekszünk a szülőknek mankót adni ebben a kérdésben, amiket érdemes figyelembe venni, de semmiképpen sem kell kétségbe esni, hogyha nem a nagy könyvben megírtak szerint alakul a babátok mozgásának minden egyes mérföldköve. (A mászás beindulását például 8 és 10 hónapos kor között várjuk, míg az önálló járást a 10 és 18 hónapos kor közé datáljuk)

A mozgásfejlődés nagyon változatos és egyedi ritmusban zajlik! Azt, hogy a baba mikor kezd el forogni, mászni, járni, nagyban befolyásolhatja a kicsi személyisége (pl. nyugodtabb vagy temperamentumosabb típusú baba), alkata (pl. alkatilag lazább/feszesebb izomtónus) és környezete is. A gyermek habitusa, és az őt ért hatások figyelembevétele tehát elengedhetetlen a mozgásfejlődés (és minden más terület, mint például beszédfejlődés) vizsgálata során.

Egy dolog viszont minden gyermek esetében igaz: az idegrendszernek időre van szüksége az éréshez, és az izomrendszernek a fejlődéshez. Éppen ezért lehet a szülő számára intő jel, hogyha a gyermeke 5 hónapos kor előtt ül önállóan (ezért ne ültessétek a babátokat például kipárnázva sem, amíg nem képes egyedül felülni, és megtartani saját törzsét függőleges testhelyzetben), 6 hónapos kora előtt már feláll, 10 hónapos korát megelőzően pedig már önállóan járni kezd.

És hogy miket érdemes szülőként leginkább figyelembe venni ezzel a témával kapcsolatban?

  • Fontos, hogy megfelelő ideig gyakoroljon egy baba adott mozgásformákat
  • Az átlagosnál gyorsabb fejlődésnél is fontos megfigyelni, hogy kimaradt-e valamelyik mozgásforma, harmonikus és szimmetrikus-e minden megjelent mozgás
  • Biztosítsunk kellő időt és teret az idegrendszernek az ingerek, élmények feldolgozására
  • Éljük meg szorongás nélkül babánk első éveit (IS)

Szülőként mindig vegyétek figyelembe gyermeketek egyediségét, bizonytalanság vagy kérdés esetén forduljatok szakemberhez segítségért, és tartsátok szem előtt, hogy a jó mozgásfejlődés nem egyenlő a gyors mozgásfejlődéssel.

Írta: Marxer Fruzsi, konduktor