Alulfáradás és túlfáradás – Mi a különbség? Mi segíthet ezekben a helyzetekben?

Általánosan az alulfáradás jelei szinte ugyanazok, mint a túlfáradásé, így elég nehéz megkülönböztetni a kettőt. Sokan pont a túlfáradás miatti félelmükben próbálják hamar lerakni a gyereket, holott a gyermek még egyáltalán nem fáradt.

Az alulfáradás jelei:

 • Sírás altatásnál.
 • Rövid nappali alvások.
 • Ébredések gyakoriak és hosszúak a fentlétek az éjszaka folyamán.
 • Korai kelés.
 • Az idősebb gyerekek ki is fejezik, hogy ők még bizony nem álmosak.

Alulfáradásnál 2 típust különböztetünk meg: az álmos és az éber babát.

Álmos alulfáradt babánk ugyan el fog aludni, mert nagyon kényelmes neki a kuckós ágy, a meleg, a ringatás, a cicin való bekábulás, viszont fel is fog kelni 20-40 perc után, ugyanis egyáltalán nem volt fáradt, csak belehelyezkedett az alvási szituációba. Itt fog elkezdődni az az ördögi kör, amikor a gyermek rövid alvásokkal éppen csak rápihen az egész napjára, de sosem lesz annyira fáradt, hogy aludjon egy jóízűt.

Éber babánk jellemzői ugyanazok, mint az álmos babáé, viszont nem fog elaludni egykönnyen. Hatalmas szemekkel fog rád bámulni, küzdeni fog az alvás ellen, bárhogyan is próbálod letenni. Akár órákon keresztül is ringathatod, szoptathatod, rázogathatod, sétálgathatsz vele, semmi sem fog használni. Nagyjából 1-2 óra múlva elalszik, amikor az ideális fektetési ideje lett volna. Ezt az időpontot érdemes megjegyezni, mert nagy valószínűséggel az lesz az az időpont, amikor gyermeked el tud majd aludni, mivel akkor éri el azt a fáradtsági szintet, amire szüksége van egy jó alváshoz.

Az általános ébrenléti ablakok jó kiindulópontok a megfelelő ébrenléti ablakok megtalálására. Ha 1 éves gyermeked 3 óránként altatnád, azért legyen gyanús, hogy ha nem alszik, az azért lehet, mert nem elég álmos. Ugyanez vonatkozik arra, ha 1 óráig altatod és alszik 10 percet. Nem éri meg. Másnap próbáld meg picit később letenni, nézd meg, hogy úgy mennyi idő mire elalszik.
Az altatások ideje ne legyen kőbe vésett, mert nagyon hamar változik az ébrenléti ablak, pláne az első évben, de inkább addig mondanám, amíg át nem állnak az egy fix alvásra. Figyeld gyermeked álmosságának jeleit és hallgass a megérzéseidre, az ő jelzéseire, ha úgy érzed, hogy ez a gyerek még nem elég álmos.

Az alulfáradás unokatestvére, a túlfáradás. Minden szülő találkozott már vele, mikor gyermeke hulla fáradt, esetleg órák óta sír, mégsem tud elaludni. Sok gyerek úgy pörög, mint a motolla, hallani is rajtuk, hogy már nem evilági a kacagásuk és szemük sem úgy csillog, ahogy szokott.

Vegyük végig, hogy mi történik, amikor a gyerek fáradt, de nem tud elaludni valami oknál fogva.

A gyermek szervezete kortizolt és adrenalint kezd termelni, hogy ébren tartsa magát.
A kortizol egy stressz hormon, mely stresszhelyzetben azonnali fizikai alkalmazkodásunkat segíti elő (futunk a kardfogú tigris elől). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bekapcsol egy pánik üzemmód a szervezetben, hogy túléljen. Megemeli a vércukorszintet, növeli a vérnyomást és a pulzust, fokozódik a test vérellátása. Kortizol hatására a szervezet priorizálja a szervezet energiafelhasználását, jelen helyzetben ébren tartja a gyermeket. Az adrenalin szintén egy olyan stressz hormon, ami az “üss vagy fuss” reakció egyik kulcs eleme. Itt ugye megint arról van szó, hogy a gyerek szervezete túlélő üzemmódba kapcsol.

Ha egy gyermek túlfárad, ugrálással, ritmikus mozdulatsorok végzésével, pörgéssel, sírással tartja ébren a szervezetét tudattalanul/ösztönösen, mivel ezeket az utasításokat kapja.

Mit tegyünk, ha gyermekünk túlfáradt?
2 féle túlfáradást kell megkülönböztetni: az egyik, ami egy hosszabb ideje fennálló, már tartós ördögi kör; illetve olyan túlfáradás, ami néha megtörténik valami esemény miatt, de ritka a mindennapokban.

Miért fontos különbséget tenni?
Mert, ha néha túlfárad a gyerek 1-1 családi, nyári program miatt, az helyrebillenthető a napirend visszaállításával, azzal, hogy otthon maradtok és több időt töltötök egyedül, ingerszegény környezetben.

A probléma a tartós túlfáradással van, amikor a gyerek ezer fokon ég a rengeteg program, inger miatt és a szülő nem érti, hogy miért nem alszik a baba.

Ha alig alszik a gyerek, állandóan nyűgös, túlfáradt, íme néhány tipp, ami segíthet:

 • Altasd el bárhogy! Ha küzd a kiságy ellen, hintában vagy rajtad remekül alszik, hagyd egy ideig így aludni. Miért? Mert, ha kipiheni magát, sokkal több türelme és energiája lesz hozzászokni egy új napirendhez. Ezeket a vészmegoldásokat ne alkalmazd 1-2 hétnél tovább, csak épp annyit, amennyi feltölti elég energiával.
 • Csökkentsd a programok számát! Nem kell a mindennapos babaúszás, zenekör, családi ebéd, barátnős kávézás a gyerekekkel, plázázás vagy bármi olyan program, ami túlingerli a gyereket. Menjetek a szabadba, sétáljatok.
 • Csökkentsd az otthoni ingerek számát! Ne szóljon a tv, rádió a háttérben, nem kell zenei aláfestés a napotokhoz. Nappal ne legyen felkapcsolva a villany, ne áraszd el mesterséges fényekkel feleslegesen.
 • Nézz körül a szobájában! Ha túl sok a játék, ha sok a zenélő bizgentyű, egyszerűen nem fog tudni hosszabb ideig kapcsolódni semmihez. Keresni fogja az újabb ingereket, mert minden hamar unalmassá válik.
 • Vond be a saját tevékenységeidbe! Főzzetek, mossatok együtt. Ne kapkodj, ne túlesni próbálj a dolgokon, hanem vedd természetesnek, hogy ő is ki akarja venni a részét a házimunkából.
 • Alakítsatok napi rutint! A napban mindig egymás után következzenek az események, hogy kialakuljon a gyermek biztonság érzete. Ha tudja mi következik, sokkal nyugodtabban néz a nap elébe.
 • S végül lazuljatok el! Ne érezd úgy, hogy mindig csinálnotok kell valamit, élvezd a kisgyermekes időszakot.

Írta: Bartolák Lilla, gyermek alvási tanácsadó