Alvási ciklusok

Rengeteg helyről halljuk – általában dicsekedő hangsúllyal-, hogy “Bezzeg az én gyerekem átalussza az éjszakát 1 hónaposan”. Aztán amikor a friss, első gyerekes szülők állnak hajnali 1:00-kor (meg 3-kor és 5-kor) a kiságy mellett és nézik a kétségbeesetten síró babájukat, nem értik mit rontottak el. Mielőtt belevágunk, elárulok valamit: Semmit!

Mit jelent az, hogy átaludni az éjszakát? A kijelentés megtévesztő, ugyanis senki nem alussza át az éjszakát. Mindannyian különböző ciklusokon megyünk át alvás során, mely végén mikroébredésnél megkelünk, hogy ellenőrizzük a környezetünket. Ez szimpla evolúció, hiszen az ősember sem hagyhatta, hogy 8-10 órára teljesen lekapcsoljon a rendszer, észre kellett vennie, ha baj közeleg.

Alvásunk két szakaszra osztható, REM (rapid ezé movement – gyors szemmozgás) és NREM (non-rapid ezé movement – nem gyors szemmozgás) szakaszokra.

Minden alvás NREM, azaz mély alvással kezdődik. Mély alvás kezdetén az izmok állapota már az éber állapothoz hasonló, de a szívritmus és a légzésszám csökken; lejjebb megy a belső hőmérséklet; lassul az emésztés és a vizelet elválasztás; az izmok ellazulnak. Ez a folyamat 4 szakaszban megy végbe, NREM 1. szendergés/NREM 2. felületes alvási periódus/NREM 3. közép mély alvás/NREM 4. a legmélyebb alvás fázisa.
A NREM. 4 fázisban a legnehezebb felébreszteni valakit, hiszen ez a legmélyebb szakasz, ennek a szakasznak az elején a leggyakoribb az alvajárás és alvabeszélés.

NREM után nyilván REM fázis jön. Ez az aktív szakasza az alvásnak, az agy szempontjából. Testünk ugyan bénult állapotban van, de agyunk ezerrel dolgozik. Ekkor álmodunk, agyunk olyan területei dolgoznak, amik a tanulásban, gondolkodásban, szervezésben vesznek részt, illetve agyunk ekkor dolgozza fel az aznap történteket, raktározza el az új információkat. Az agyi véráramlás megkétszereződik REM fázis alatt és érdekes módon az agy REM fázisban NEM PIHEN. Miért rettentő fontos felfedezés ez? Míg a felnőttek alvásuk 20%-át töltik REM fázisban, addig az újszülöttek majd 50%-ot. Magyarul alvásuk felében, ténylegesen nem pihen az agyuk.

Tehát a REM és NREM fázisok adnak ki egy alvási ciklust (a kettő együtt egy kerek egész). Ezek a ciklusok ismétlődnek az éjszaka folyamán (felnőtteknél 4-6, újszülötteknél 8-9). Egy alvási cikluson belül a fázisok sorrendje szigorúan kötött és a következőképpen alakul: 1-2-3-4-3-2-1-REM, majd kezdődhet a következő ciklus. A sorrend olyannyira kötött, hogy ha például megpróbálunk valakit a NREM 4. fázisban, vagyis a legmélyebb alvás során felébreszteni, az, mielőtt tudtára térne, gyorsan átesik a 3-2-1-REM fázisokon.

A buktató a dologban: újszülötteknél (0-3/4 hós korig) egy teljes alvási ciklus mindössze 40-60 perc, míg felnőtteknél 90-120 perc. Újszülöttek esetén a belső szakaszok sem ennyire tagoltak, ez változik majd meg a 4. hónap körül, amikor a 4 hós alvási regresszióról beszélünk. Ugye ismerős, amikor a babátok a legmélyebb álmotokból nyöszörög fel titeket? Hát ezért! Ő pont akkor ér egy ciklus végére, amikor te nagyjából a legmélyebb alvási szakaszban vagy.
Ennél a pontnál nem mindegy pl. hogy milyen típusú a babád. A felszínesebben alvó, kevés alvásigényű gyerekek, illetve akik valamilyen külső ingerrel alszanak el, hívni fognak, hogy segíts nekik visszaaludni a mikroébredésekből. A nyugodtabban, hosszabban alvó babák, akik kevesebb ingerrel alszanak el, sokszor csak fordulnak egyet és alszanak tovább maguktól. Ezek veleszületett tulajdonságok, de idővel sokban segíthetünk babánknak a megfelelő alvási környezettel, ingermentességgel és kiszámítható napirenddel.

Írta: Bartolák Lilla, alvási tanácsadó