Babás pénzügyek – Milyen ellátások igényelhetők gyermek születése esetén? I. rész

Nagyon sok a kérdőjel a babát tervező, babát váró szülők fejében a későbbi pénzügyekkel kapcsolatban. Ebben a cikkben a kapható, igényelhető ellátásokat foglaljuk össze. Ha hamarabb nem is, a pozitív tesztet követően érdemes gondolni az anyagiakra is, ugyanis legkésőbb a baba születésétől a korábbi időszak bérei alapján kapjátok az ellátásokat.

Érdemes már a várandósság legelején alaposan beleásni magatokat, hogy a következő 2-3-4 évben miből is fogtok gazdálkodni.  Ami mindenkinek jár, ha van adóköteles jövedelme:

Családi adóalap-kedvezmény

Ezt már a gyermek megszületése előtt, a betöltött 91. várandóssági naptól igénybe veheti anya, vagy apuka. Ehhez szükséges igazolás a várandósgondozást végző orvostól, kórháztól. Havonta a szülő nő vagy a férje nyilatkozat alapján, év végén egy összegben anyuka és a férje, de a nem házastárs apuka is vissza tudja igényelni az adóbevallás során. Az összeg akár egymás között meg is osztható.

Igényléséhez az adóelőleg nyilatkozatot a munkáltatóhoz, vagy ha esetleg az anya a várandósság miatt táppénzen van, és nem a munkáltató fizeti a táppénzt, akkor az ellátást kifizető kormányhivatalhoz kell eljuttatni. Ez történhet postai úton küldött papír alapú nyomtatvánnyal, de akár a https://onya.nav.gov.hu/ oldalon keresztül ügyfélkapus bejelentkezés által is.
Nyilatkozatok a NAV honlapjáról tölthetőek le: https://nav.gov.hu/ado/adoeloleg_nyilatkozat_2022

Összege:

  • egy gyermek után bruttó 66.670 Ft/hó, nettó 10.000 Ft/hó
  • két gyermek után bruttó 133.330 Ft/hó/gyermek, nettó 20.000 Ft/hó/gyermek
  • három gyermektől bruttó 220.000/hó/gyermek, nettó 33.000 Ft/hó/gyermek

Alanyi jogon járó ellátások

Ezeknél az ellátásoknál fontos kiemelni, hogy alanyi jogon járnak, nem szükséges hozzá munkaviszony, ám mégis vagy néhány feltétele a jogosultságnak és mindent IGÉNYELNI KELL! 

Egyszeri anyasági támogatás

Annak a nőnek jár, aki a várandóssága alatt legalább 4x, koraszülés esetén legalább 1x megjelent várandósgondozáson orvosnál, kórházban, védőnőnél. Ez egy egyszeri támogatás, melynek összege 64.125 Ft, ikrek esetén 85.500 Ft gyermekenként.

Igényelhető a lakóhely szerint illetékes megyei kormányhivatal családtámogatási osztályán személyesen vagy postai úton a „Kérelem anyasági támogatás megállapítására” című formanyomtatvány kitöltésével, vagy ügyfélkapus bejelentkezést követően az https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu/ oldalon keresztül.

Születési támogatás

A lakóhely szerinti önkormányzat által nyújtott egyszeri támogatás, melyet sokan kelengyepénznek is neveznek. A szülést követő 60 napon belül igényelhető a helyi önkormányzatnál. Sajnos nem mindenhol elérhető ez a támogatási forma, védőnőtől érdemes róla tájékoztatást kérni.

Családi pótlék

A szülés hónapjától járó havi ellátás, amit bármelyik szülő (de csak az egyikük) igényelheti. Külön élés, de közös felügyeleti joggal gondozott gyermek esetén mindkét szülőt megilleti 50-50%-ban. Összege 12.200 Ft-tól 25.900 Ft között mozog a gyermekek számától, egyedülállóságtól, gyermek betegségétől függően.

A lakóhely szerint illetékes megyei kormányhivatal családtámogatási osztályán igényelhető személyesen vagy postai úton, illetve ügyfélkapus bejelentkezést követően a https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu/ oldalon keresztül, a „Kérelem családi pótlék megállapítására” elnevezésű nyomtatványon.

GYES

Amennyiben az anyuka nem jogosult CSED-re, GYED-re, a szülés napjától GYES-t tud igényelni a gyermek 3 éves koráig. Ha jogosult az előbb említett ellátásokra, akkor a GYES-t a gyermek 2 éves korától, ikrek esetén 3 éves kortól igényelheti.

A GYES alap esetben 3 éves korig jár, ikrek esetén a tankötelessé válás évének végéig, tartósan beteg gyermek esetén a gyermek 10 éves koráig.

Keresőtevékenység a szülést követő 169. naptól folytatható a GYES folyósítása mellett is.

A lakóhely szerint illetékes megyei kormányhivatal családtámogatási osztályán igényelhető személyesen vagy postai úton, illetve ügyfélkapus bejelentkezést követően a https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu/ oldalon keresztül, a „Kérelem gyermekgondozást segítő ellátás megállapítására” elnevezésű nyomtatványon.

GYET

A GYES lejártát követően jogosult a szülő, ha 3 vagy több 18 év alatti gyermeket nevel, akik közül a legkisebb legalább 3 év feletti. GYES mellett nem folyósítható.

A támogatás a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig jár. Megszűnik a jogosultság, ha a legidősebb gyermek betölti a 18. életévét és ezzel a gyermekek száma három alá csökken.

Keresőtevékenység folytatható mellette, de maximum heti 30 órában.

A lakóhely szerint illetékes megyei kormányhivatal családtámogatási osztályán igényelhető személyesen vagy postai úton, illetve ügyfélkapus bejelentkezést követően a https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu/ oldalon keresztül, a „Kérelem gyermeknevelési támogatás megállapítására” elnevezésű nyomtatványon.

Írta: Bán Melinda, társadalombiztosítási tanácsadó, babamamapenzugy.hu megálmodója