GYED mellett bölcsöde? Átnézzük, mit is érdemes tudni róla!

Az otthonlévő anyukáknál előbb, vagy utóbb, de eljön az a pont, amikor vissza kell térni a munka világába. Jobb esetben ez a GYES időszakára esik, amikor jogalkotási szempontból nincs szankcionálva, hogy dolgozni kell ahhoz, ha a GYES-t is kapni szeretné az anyuka, ám sajnos ez a GYED szempontjából már másként van.

Bemásolhatnám ide most a teljes jogszabályi részletet, ami rendelkezik arról, mely esetekben nem jár a gyermekgondozási díj. De mivel általánosságban a szülőket a munkavégzés és a vállalkozás esete érinti 99%-ban, erre a részre térek ki.

Hogy szól a jogszabály?

42/C. § *  (1) Nem jár a gyermekgondozási díj, ha

d) *  a gyermeket bölcsődében, mini bölcsődében, munkahelyi bölcsődében, családi bölcsődében vagy napközbeni gyermekfelügyeletben helyezték el, kivéve, ha a jogosult keresőtevékenységet folytat, nappali rendszerű oktatás keretében iskolában, szakképző intézményben tanul, vagy felsőoktatási intézményben nappali képzésben vesz részt, vagy az intézmény, ahol a gyermeket elhelyezték, rehabilitációs, habilitációs foglalkoztatást nyújt;

Ez alapján tehát akkor jár a GYED a bölcsődés gyermekre, ha a szülő újra keresőtevékenységet folytat (dolgozik, vállalkozik, stb), vagy nappali tagozaton tanul. Illetve akkor, ha ezek nem állnak fent, de a bölcsőde leigazolja, hogy rehabilitációs, habilitációs foglalkozást nyújtanak. Ha továbbra is otthon marad, akkor sajnos a GYED-ről le kell mondani!

Ami tudni érdemes

Az nem valósítható meg, hogy a szülő, aki a GYED-et kapja otthon marad, de a másik szülő dolgozik. Ez a szabály mindig arra a szülőre vonatkozik, aki az ellátást kapja. Ha pl a GYED-et apa igényli, aki dolgozik is mellette, akkor anyuka maradhat otthon továbbra is, mert az ellátást nem ő kapja!

A jogszabály nem tesz különbséget állami vagy magánintézmény között, egyik esetben sem jár. Sőt mini bölcsőde, családi napközi, stb esetén is le kell mondani, ha a GYED-re jogosult szülő nem dolgozik vagy tanul.

Sajnos már a beszoktatás ideje alatt is figyelni kell erre, már ekkor is aktív jogviszonnyal kell rendelkeznie a szülőnek, ami lehet ilyenkor akár a felhalmozott szabadság is, nem kötelező a konkrét munkavégzés. Vagy már ekkor aktív vállalkozás, nappali jogviszony szükséges.

A jogszabály szerencsére nem köti ki, hogy heti 20 vagy 40 óra munkavégzés szükséges, így akár heti néhány óra is elengedő. Viszont az egyszerűsített foglalkoztatás nem megfelelő ehhez.

Amire figyeljünk

Fontos arra figyelni, hogy az ellátást nem megvonják, hanem a szülőnek kell tudnia, hogy jogszabály alapján jogosult, vagy nem jogosult a GYED-re, és neki kell önként lemondania róla. Ha ezt nem teszi meg és egy ellenőrzés során kiderül, hogy jogtalanul vette igénybe az ellátást, vissza kell fizetni azt, és esetleg büntetőkamat is.

Mikor jár tehát a GYED bölcsőde mellett:

  • nappali tagozatos jogviszony idejére
  • munkavégzés idejére, akár heti pár órában is
  • szabadság alatt
  • táppénz alatt (akár a várandóssági táppénz alatt is, de ha CSED-et kap már egy következő babára, akkor nem jár a GYED)
  • vállalkozás indítása/folytatása esetén
  • őstermelés esetén
  • megbízási szerződés esetén

Nem könnyű eldönteni, hogy a bölcsődei időszakot hogyan lenne anyagilag legcélszerűbb lebonyolítani, hogy az ellátás se vesszen el.

Írta: Bán Melinda, társadalombiztosítási tanácsadó, babamamapenzugy.hu megálmodója