Mi lesz a PCOS-el szülés után? Hogyan tudod kordában tartani? I. rész

PCOS esetén a többi kellemetlen tünet mellett eléggé aggasztó lehet a tudat, hogy talán nehezített lesz a teherbeesés. De mi a helyzet akkor, ha már megérkezett a várva várt baba a családunkba, és csak kapkodjuk ide-oda a fejünket, magunkra még véletlenül sem jut bruttó 15 percnél több idő… Mi lesz így a PCOS-el?

Sokszor hallhatjuk, hogy a szülés helyreteszi, “meggyógyítja” majd a PCOS-t és utána nem kell már figyelni, különben is ha már van gyerek mégis mire akarna a nő figyelni.
A valóság az, hogy a PCOS mindig veled marad, sosem gyógyulsz ki belőle. Gyakorlatilag az életed összes területére hatással van azáltal, hogy megváltoztatja a ciklusod működését. Nehezebben következik be az ovuláció, ami hosszú ciklusokat eredményez. Ennek a hatását érezni fogod az energiaszinteden, hangulatodon, és látni fogod a tükörben. A felborult hormonegyensúly eredményeképpen megjelenhet a hajhullás, férfias típusú szőrösödés, aknék, migrén, erős édesség utáni sóvárgás, vércukorszint ingadozás, gyors súlygyarapodás, hasi-háti tájékra való hízás. A megnövekedett férfihormon szinteknek köszönhetően a következő hónapokban még nagyobb gátlás alá kerül az ovuláció, így pedig egy nagyon erős ördögi kör alakul ki.

Várandósság alatt ezt az ördögi kört kapcsolja ki a méhlepény egyenletes és magas hormontermelése, ami “szabadságra” küldi a petefészkeket, egészen addig amíg annak függvényében, hogy szoptatja-e a babáját az anya vissza nem tér a menstruáció. Amíg a szoptatás fennáll a ciklus is eléggé változékony lehet az első hónapokban, a tejtermelést fenntartó prolaktin hormon miatt. A prolaktin feladata a tejtermelés serkentése mellett az ovuláció elnyomása, akadályozása, ezért komoly hatással bír a ciklusra nézve. Ha az ovuláció elmarad, nem termelődik progeszteron, ami az ösztrogén hatásait ellensúlyozni tudná, így sok kellemetlen tünet jelenik meg, amit az ösztrogéndominancia számlájára írhatunk. Szoptatás alatt természetesnek tekinthetőek ezek a változások, különösebb figyelmet a szoptatás abbahagyása után is fennmaradó rendszertelen ciklusra érdemes fordítani.

Az ovuláció sikerességét azonban még sok más tényező is befolyásolja, amik közül az alvást, illetve a vércukorszint szabályozást fogom kiemelni a továbbiakban.
Az ovuláció a női egészséges működés központi eleme. Nőként szükségünk van rendszeres ovulációra, ahhoz, hogy minden a legnagyobb rendben legyen a testünkben és a hangulatunkban egyaránt. PCOS esetén, pedig pontosan ez az érzékeny rendszer lesz érintett különböző nehezítő tényezők által, és fokozott figyelmet igényel a részünkről, hogy megfelelő mederben tarthassuk a folyamatokat.

Friss anyaként az alvás kérdés gyakran okoz fejfájást. Az első hónapokban általában drasztikusan lecsökken az alvással tölthető órák száma az anyáknak, erre pedig a testünk stresszhormon termeléssel reagál. Amikor magas a stresszhormon szint a vérünkben, hajlamosak vagyunk gyors felszívódású, magasabb kalóriatartalmú ételeket fogyasztani, hiszen ezt diktálja a testünk által érzékelt stresszhelyzet. Ráadásul a szoptatás miatt is növekedhet a kalóriaszükséglet. Így könnyen kerülünk két tűz közé. Szeretnénk minél előbb lefogyni (üdv fránya diétakultúra), visszanyerni a régi alakunkat, vagy csak nem felszedni még több kilót. Itt köszönt be a feszültség, bűntudat, sóvárgás az étkezéseink körül, ami csak ront a helyzeten és lelki mélypontra taszít.
Ilyenkor fontos tudatosítani, hogy amit átélsz az egy teljesen természetes válaszreakciója a testednek. Üres kalóriák helyett (amilyen a legtöbb nasi és bolti édesség) valódi tápanyagokban gazdag ételekkel tápláld a tested. Igyekezz rendszeresen étkezni, ezzel teszel a legjobbat magadnak. A rendszeres, minőségi tápanyagokhoz való hozzájutás ellát energiával, így nem lesz szükséged élénkítőszerekre, sem pedig folytonos nassolásra.

Egyél rendesen a főétkezésekkor, nem ezeken kell spórolni. Minél jobban megvonjuk magunktól a valódi ételeket, annál nehezebben fogunk tudni megálljt parancsolni az egészségünket nem szolgáló falatoknak. Ha nem eszel eleget “rendes ételből”, a tested attól még tovább fogja követelni az adagját, ez pedig fáradtan és stresszesen édesség utáni sóvárgás formájában szokott jelentkezni.
Könnyű mondani, ugye, hogy egy újdonsült anya egyen rendesen, de nem kell itt nagy dolgokra gondolni. Egy reggeli szendvics, ebédre spenótfőzelék tükörtojással és egy meleg, tartalmas leves vacsorára meg is teszi a dolgát. Nyilván nem dől össze minden néhány kusza naptól, amikor a fogzás, oltás, miegymás, keresztülhúzza a számításokat, és pár falás ennivalóval vészeljük át a napot. Összességében kell a rendszerességre törekedni, és egyszerű, hazai, szezonális élelmiszereket választani.

Folytatása következik.

Írta: Dali-Hagymágyi Csedén, dietetikus és táplálkozási tanácsadó