Nyári hordozás? Íme öt tipp, amit érdemes megfogadni!

Erről a témáról kifogyhatatlan a tárházam, de most elhoztam nektek az öt legjobb tippemet a nyári időszakban hordozásra.

1. Nyáron izzadni fogsz te is és a babád is.
Az izzadtság a test hőszabályozó mechanizmusa, tehát nem melegít, hanem hűt. Így nem csak minket, hanem a babánkat is. Lényegében mindegy, amiben hordozol, nagyon valószínű, hogy izzadni fogsz benne.

2. Kerüld a rugalmas kendőket és azokat az eszközöket, amiket három rétegben kell a babára kötnöd.
Bár az első pontban kifejtettem az izzadás jótékony hatását azért, ha van választási lehetőség, hogy 1 vagy 3 réteg fedje be a gyermeked, én az 1 réteget javaslom. Ehhez kapcsolódó tippem, hogy lehetőleg ne 40 fokban kezdj el három rétegű hátikötéseket kötni.

3. Természetes anyagok mindenek felett!
Elcsépelt, de igaz. 100% pamut és 100% len anyagokban sokkal jobban szellőzik a tested, mint más anyagokban, így kevésbé izzadsz és kevésbé lesz a meleg mellé egy tapadós érzés is.

4. Hidratálj!
Szintén alapnak tűnik, de fontos, hogy ne csak magadra, hanem gyermekedre is gondolj. Tudtad, hogy az anyatej nyolcvanhét százaléka víz és szoptatáskor először egy kicsit vizesebb, első tej ürül az anyamellből, ami kifejezetten a szomjoltásra való? Szóval, ha anyatejes a babád érdemes többször megkínálni a melleddel. Ha pedig nem, akkor is figyelj arra, hogy többet igyon a babád.

5. Árnyékolj!
A napkalapok nem véletlenül vannak kitalálva. A legfontosabb hordozás közben is a megfelelő árnyékolás úgy, hogy a baba légútjait nem zárod el. Emiatt nem javaslom, hogy hordozás közben (vagy babakocsizás közben) textilpelussal takard le a gyermeked fejét és arcát. Ellenben a testét nyugodtan takard be vékony textilpelenkával. Egyáltalán nem ciki kosztümös filmekből ismert napernyővel járkálni!

+2 ráadás
Ha teheted, 11 és délután 3 között ne tartózkodj napon és használj olyan naptejet magadra és gyermekedre is, ami nem hagy foltot a ruhákon, így elkerülhető, hogy sérüljön a hordozód.

Írta: Csőke-Vidács Henriett, babahordozási tanácsadó, dúla