Ültetni vagy nem ültetni? Ez itt a kérdés.

Az egyik legkényesebb téma a szülők körében a gyerekek első életévében, hogy mikortól, hol és hogyan szabad ültetni babájukat. Az önálló ülés a gyerekek többségénél 7 és 10 hónapos kor között jelenik meg, de mint a mozgásfejlődésben annyi ponton, itt is hatalmas lehet a különbség. Stabil ülésről akkor beszélhetünk, hogyha a gyerekek az egyensúlyi helyzetből kibillenve is képesek magukat megtartani – például, ha ülő helyzetben elnéznek oldalra vagy felfelé, és nem esnek hátra.

Amire figyeljünk oda

A sokak által ismert, esetleg alkalmazott módszert, hogy az önállóan ülni még nem tudó babát a kanapéra ültetik, majd párnákkal veszik körbe, hogy ne dőljön el, mindenképpen érdemes elkerülni, ugyanis a babáknak ekkor még sem az idegrendszere, sem pedig az izomzata nem áll készen erre a pozícióra, ahol a gerincére nehezedik saját testének súlya – éppen ezért ezzel árthatunk a babának. 

Újszülöttek esetében amennyire csak lehet, a vízszintes testhelyzetekre törekedjetek. Amint a mozgásfejlődésben elérkezik az a pont, önállóan is ismerkedni fog a függőleges testhelyzetekkel, ugyanakkor az első hónapokban érdemes a lehetőségekhez képest kerülni azt. Az öletekben döntve, mellkasotoknak támasztva néhány percig természetesen megpihenhet babátok, de ilyenkor is mindig törekedjetek azokra a helyzetekre, ahol a baba gerincét ti támasztjátok, és nem a saját gerincére nehezedik a teljes testsúlya.

A helyes ülés ismérvei

A babák többsége négykézláb helyzetből teszi ki oldalra a popóját, vagy oldalt fekvő helyzetből tolja fel magát ülő helyzetbe. Szakemberek által a leginkább preferált ülési mód a nyújtott ülés (mindkét láb nyújtva elöl), de ezen kívül a törökülés, és a Z ülés (időnként váltogatva az elöl lévő lábat) is megfelelő póz lehet a gyermekek számára, hogyha már képesek az önálló ülésre. A sokak által jól ismert W ülés (mikor a gyermek popója a sarkai között van a földön) mindenképpen kerülendő a csípő és a térdek védelme érdekében.

Eszközökben (például babakocsi, etetőszék) és egyéb lehetőségeknél is csak akkor ültessétek babátokat, hogyha már képes az önálló kiülésre és ülésre.

Segíteni tehát azzal tudjátok babátokat az ülésben, hogyha a lehető legtöbb aktív időt biztosítjátok számára hason és háton fekvő, vízszintes testhelyzetben az első hónapokban. Itt is fontos, hogy ezt az időt a talajon töltsék egy habtapin, játszószőnyegen, vagy vékony pléden, de a lényeg, hogy kemény felületen (a puha ágy, kanapé szintén nem ajánlott), ezzel tudjátok a legjobban segíteni a megfelelő izomerősödést.

Mindent a maga idejében

Ezen kívül a gyerekek számára hatalmas segítség még, hogyha hagyjuk, hogy maguktól érjék el ezeket a mérföldköveket, és nem erőltetünk rájuk szülőként olyat, amivel kárt tehetünk, és esetleg még az önálló cselekvés sikerélményét is elvesszük tőle.

Az önálló ülésre ösztönözhetitek babátokat olyan játékokkal, amiket ülve a legkönnyebb játszani, és mutassatok példát azzal, hogy ti magatok is vele vagytok és együtt játszatok a földön akár hasalva, akár ülve.

Írta: Marxer Fruzsi, konduktor, Konduktor és Anya vagyok blog szerkesztője